Teknik

Solceller – Nytt avdrag från 2021

Sverige, och världen, står inför ett allt större klimathot. På grund av detta satsar Sverige allt mer på en grön omställning. Som en av deras senaste satsningar har Sverige introducerat ett nytt grönt avdrag för förnybara investeringar som Solceller, laddboxar och solcellsbatterier. 

Detta avdraget ska göra det lättare för dig som privatpersoner att delta i den gröna omställningen. Till skillnad från det gamla solcellsstödet har detta nya avdrag ingen ansökan, ingen väntetid och ingen budget som kan ta slut. 

Det fungerar likt rot-avdraget där du får det avdraget direkt på fakturan! Firman du anställer drar alltså av det på fakturan, och de får i sin tur ersättningen av skatteverket.

Det förutsätter att du uppnår vissa krav. Först och främst måste du ha betalat nog skatt för att kunna ta del av avdraget. Då det gröna avdraget, precis som rotavdraget,  i grund och botten är ett skatteavdrag på arbetet, och inte avdrag på solcellerna. 

Solen är en outtömlig energikälla och något vi verkligen bör ta tillvara på. Solceller hjälper dig som privatperson att producera egen, grön energi på taket av ditt hus – samtidigt som du sparar pengar på det!

Många tror felaktigt att Sverige har dåliga förutsättningar för solceller på grund av våra långa mörkar vintrar. Det måhända stämma att våra vintrar är långt ifrån optimala för solceller, men istället är våra somrar desto bättre! På sommaren har vi ljust under alla dygnets timmar, vilket ger dig möjlighet att producera grön el nästan dygnet runt. 

Vill du veta mer om hur solceller kan göra ditt hus lite grönare? Eller kanske är du redo att investera? Läs då mer om solceller hos GreenMatch